Начало ›Статии ›Архитектурни шедьоври в Рим

Архитектурни шедьоври в Рим



22.08.2014 г.

Архитектурни шедьоври в Рим


Под влияние на гръцката архитектура, римляните създали някои от най-внушителните архитектурни шедьоври в света. Колизеумът, Пантеонът и фонтанът Ди Треви са три от тях.


Колизеумът

Архитектурни шедьоври в Рим

Навярно Колизеумът е една от най-емблематичните сграда на Римската империя. Първоначално той бил наричан Амфитеатър на Флавиите. Изграждането му започнало при император Веспасиан в периода 70-72 г. сл.Хр., а строителството приключило през 80 г. при Тит. Елипсовидната сграда е с внушителни размери и на височина достига над 48 м. Великолепната структура била покрита с мрамор, а 160 статуи красяли сводовете на горните етажи.

Колизеумът побирал около 55,000 зрители, които влизали през не по-малко от 80 входа, и бил покрит с велариум, или сенник, предпазващ публиката от слънцето. Велариумът се поддържал от големи греди и въжета, закрепени към земята.

Императорите използвали Колизеума като място, където да забавляват гражданите с безплатни игри – символ на престиж и влиятелност и начин императорът да си спечели популярност сред населението. Зрелищата се провеждали в продължение на един или дори няколко поредни дни и обикновено завършвали със смъртоносни гладиаторски битки или битки на гладиатори с животни.


Пантеонът

Архитектурни шедьоври в Рим

Със своите дебели тухлени стени и големи мраморни колони, Пантеонът прави силно впечатление на посетителите. Най-внушителната част от него е куполът, който е висок около 43 м и е един от най-големите в света. На върха на Пантеона има отвор – окулус, който служи за вентилация и охлаждане. В пода е изградена отводнителна система, която отвежда проникващата през отвора дъждовна вода. В Пантеона се влиза през огромна врата от бронз.

Портикът има шестнадесет огромни колони, които били донесени от Египет. Те поддържат фронтона и всяка от тях е с диаметър 1,5 м. Някога портикът бил украсен със статуи от позлатен бронз.

Първоначално Пантеонът бил храм на всички езически богове, а през 609 г. започнал да се използва като църква. Днес в него се намират гробниците на Рафаело и няколко италиански крале. Църковният интериор контрастира на структурата на храма, като мраморният под, който се отличава с геометрични мотиви, е запазен от римско време.


Фонтан Ди Треви

Архитектурни шедьоври в Рим

Ди Треви се смята за най-известния и най-красивия фонтан в цял Рим. Той се снабдява с вода от Аква Вирго – акведукт, изграден през XIX в. пр.Хр. от Агрипа.

Централната фигура на фонтана изобразява Нептун, бога на морето. Той е в колесница, теглена от два морски коня, символизиращи променливото море. Статуите са дело на Пиетро Брачи. От лявата и дясната страна на Нептун стоят две фигури, символизиращи съответно изобилието и здравето, а над тях се виждат барелефи. Има традиция туристите да хвърлят монети във фонтана, за да се върнат отново в Рим.
 
Ако искате да разгледате сами тези архитектурни забележителности, можете да видите предложенията за екскурзия в Рим на Туристическа агенция Ocean Travel.

Посещения: 3231




Коментари

Добави коментар



Фирми Продукти Услуги
Основни категории
 
Брамак покривни системи ЕООД
Брамак покривни системи ЕООД. Покривът е покрив, когато е БРАМАК. Производство на бетонни керемиди, капаци и елементи за сух...

 
Подови настилки ООД
Фирмата предлага голямо разнообразие от настилки, подходящи за офиса, магазина, хотела, ресторанта, както и луксозни домашни...

 
Булмекс ЕООД
Производител на бетон и бетонови изделия. Предлагаме на партньорите си затворен цикъл на производство, транспортиране и...

 
Крее София ЕООД
Крee България е френско-българска фирма, която повече от 15 години строи по френски проекти с модерна архитектура, развива и...




 



Тагове Статии