Начало ›Новини ›Строят тунел под Петрохан

Строят тунел под Петрохан

Пътят София - Видин ще се скъси със 100 км

25.03.2009 г.

Строят тунел под Петрохан


Строеж на тунел под Петрохан обсъжда транспортното министерство. Той ще съкрати пътя между София и Видин със 100 км, а разстоянието от столицата до Враца ще стане 30 км, обясняват строители.

Вече се правят разчети как да бъде реализиран проектът. Предвижда се финансирането му да бъде от публично-частно партньорство. Това съобщава шефът на Национална агенция "Пътна инфраструктура" Янко Янков по време на конференция за развитието на инфраструктурни проекти у нас.

Изграждането на тунел под Шипка е другият приоритет в работата на НАПИ. Той ще е дълъг 3 км и ще е бърза връзка между Южна и Северна България. Освен на тунела, се предвижда и изграждане на 10-километров обходен маршрут край Габрово. Публично-частните партньорства ще се прилагат и при изграждането на автомагистралите "Хемус", "Черно море" и "Рила", каза Янков.

Има изоставане по инфраструктурните проекти, които се изграждат по европейските програми, признава зам.-министърът на транспорта Весела Господинова. Основните проблеми са при оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) и отчуждаването на терените.

За да се усвоят всички пари по еврофондовете и да не се налага да се връщат средства, трябва да се договорят повече проекти от предвиденото. Това съветва Карстен Расмусен, зам.-началник на звено "България" в дирекция "Регионална политика" на ЕК. Според него проектите, които са подготвени, но не са осъществени до 2013 г., ще се финансират през следващия програмен период.

Процедурите за кандидатстване по европейските програми са облекчени, а сроковете са съкратени наполовина от началото на март, с цел да се улесни бизнесът, съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева.


Източник: в. Стандарт
Посещения: 1970




Коментари

Добави коментар



Фирми Продукти Услуги
Основни категории
 
Брамак покривни системи ЕООД
Брамак покривни системи ЕООД. Покривът е покрив, когато е БРАМАК. Производство на бетонни керемиди, капаци и елементи за сух...

 
Софстройремонт ЕООД
Софстройремонт предлага всички видове външни и вътрешни ремонти, довършителни работи и извозване на строителни отпадъци. 2...

 
Булмекс ЕООД
Производител на бетон и бетонови изделия. Предлагаме на партньорите си затворен цикъл на производство, транспортиране и...

 
Крее София ЕООД
Крee България е френско-българска фирма, която повече от 15 години строи по френски проекти с модерна архитектура, развива и...




 



Тагове Новини