Начало ›Новини ›Резервни проекти за 100 млн. лв. по регионалната програма

Резервни проекти за 100 млн. лв. по регионалната програма

През юни става ясно кои рискови обекти ще останат без еврофинансиране

24.03.2015 г.

Резервни проекти за 100 млн. лв. по регионалната програма


По европрограмата "Регионално развитие" (ОПРР) се подготвят резервни проекти на стойност около 100 млн. лв., съобщи вчера зам. строителният министър Деница Николова. Целта е да се намалят рисковете да загубим големи суми при усвояването на средствата от Брюксел.

Според нея все още имаме време да ги включим за изпълнение. "Те са по линия на градска среда в 36-те големи общини. 2 са резервните към здравното министерство, при които също вървят процедури по обществените поръчки. Един в Стара Загора е за интегрирания градски транспорт, както и по линия на социална жилищна политика", поясни Николова.

"В рамките на оценките на изпълнението на ОПРР, които правим всеки втори месец, най-високорискови се оказват големите проекти. Сред тях е и Северната скоростна тангента на София. Към края на миналата годината рисковите проекти бяха на стойност около 600 млн. лв., но в резултат на предприетите действия сега тази сума е по-малка", уточни зам.-министърът. Намалени са проблемите с отчуждаванията по трасето за изграждане на тангентата и тя вече се строи. Работи се по стегнат график и обектът е под ежедневно наблюдение.

Високорискови са проектите и по линия на оста за интегрирания градски транспорт във Варна, Русе, Плевен и до известна степен и в Пловдив. Има проблеми с проекти и по мерките за туристически атракции и няколко по оста за подобряване на градската среда. По-малките проекти има възможност да бъдат завършени до края на годината. За да се намалят рисковете, всяка седмица се правят срещи с бенефициентите, добави Николова.

По думите й през юни, когато е комитетът за наблюдение на ОПРР, ще има по-пълна картина кои са най-рисковите обекти и те ще бъдат замразени и кои от резервните проекти ще бъдат включени спешно в програмата.

Николова припомни и за спрените плащания по ОПРР, довели до загубата на над 150 млн. лв., или 5% от целия ресурс на европрограмата от 3,1 млрд. лв. "Те ще трябва да бъдат изплатени от хазната, вместо да ги използваме за нови проекти, които да са от полза на обществото и повишаване качеството на живот", добави тя.


Източник: в. Монитор
Посещения: 1290




Коментари

Добави коментар



Фирми Продукти Услуги
Основни категории
 
Подови настилки ООД
Фирмата предлага голямо разнообразие от настилки, подходящи за офиса, магазина, хотела, ресторанта, както и луксозни домашни...

 
Софстройремонт ЕООД
Софстройремонт предлага всички видове външни и вътрешни ремонти, довършителни работи и извозване на строителни отпадъци. 2...

 
Булмекс ЕООД
Производител на бетон и бетонови изделия. Предлагаме на партньорите си затворен цикъл на производство, транспортиране и...

 
Крее София ЕООД
Крee България е френско-българска фирма, която повече от 15 години строи по френски проекти с модерна архитектура, развива и...




 



Тагове Новини