Начало ›Блог ›Тапети и още нещо за тях .....

Тапети и още нещо за тях .....


Публикувано на 20 април 2008 от

ТАПЕТИ СИМПЛЕКС - чудесно евтино решение за освежаване на дома. Това са тънки хартиени тапети, подходящи за равни и гладки стени. Залепват се с обикновено лепило, като се намазват тънко и НЕ се изчаква да омекнат. Притискат се с мека кърпа. Не е необходимо да се застъпват.

ТАПЕТИ ДУПЛЕКС - подходящи за всякакви помещения, с изключение на баните. Това са двуслойни хартиени тапети с полимерна про мазка, даваща възможност за забърсване с леко влажна кърпа. Предлагат се гладки и с релеф. Залепват се с обикновено лепило. Изчаква се докато омекнат добре, и се притискат с мека кърпа. Не се застъпват.

ТАПЕТИ ВИНИЛ (PVC) - високо качествени тапети, устойчиви на миене и на слънчеви лъчи. Това са хартиени тапети с PVC покритие, може да се мият с мокра кърпа или четка. Благодарение на дебелината и релефа, който имат, са подходящи за стени с леки неравности. Залепват се със специални лепила за винилни тапети. Изчаква се около 10 минути да омекнат добре, и се притискат с мека кърпа или четка. Не се застъпват.

ТАПЕТИ ЗА БАНЯ - устойчиви на течаща вода, специално за бани и кухни. Това са хартиени тапети с дебело PVC покритие, разработени за облепяне на бани. Залепват се със специални лепила за монтаж в бани. Задължително фугите между тапетите се намазват със силикон. Не се полагат върху фаянсови плочки.

ТАПЕТИ ФЛИЗ - високо качествени тапети на флизелинова основа (нетъкан текстил) Това са текстилни тапети от ново поколение, даващи възможност за много лесно поставяне на стената, и бързо и без остатъчно отлепване при желание за промяна на интериора. При тях особеното е, че със специалното флиз лепило, се маже стената а не тапета! Новите стени се грундират предварително с разредено лепило или строителен грунд, след което лепилото се нанася с мече за латекс като се намазва малко повече от една ширина и сухият тапет се притиска към стената с мека кърпа или четка. След това втора ширина т.н. Не се застъпват.

Добре е да се знае, че преди да се сложат тапети, новите стени трябва да се грундират а старите добре да се почистят, да се запълнят всички неравности и пукнатини и хубаво да изсъхнат. По време на залепянето не е желателно в помещението да става течение, това би причинило неравномерно изсъхване на тапетите. Всяка първа дължина тапет, трябва да бъде нивелирана.. В повечето случаи ъгъла между стените и тавана не е равномерно хоризонтален, за това е добре да се отпуснат по 5 см. на всяка дължина тапет, която се изрязва преди окончателното изсъхване на тапета. Това става с макетен нож, като се използва линийка за водач. Петната от лепило се премахват веднага с гъба и чиста вода.

Важно!! Преди да бъдат разкроени и нарязани тапетите, задължително трябва да бъдат огледани за дефекти. При наличие на дефект, цялата ролка заедно с касовата бележка, се връщат в магазина за подмяна.

Важно условие за качественото поставяне на тапети е осигуряване на здрава и еднакво попиваема основа чрез полагане на грунд.

Лепенето на тапети започва с маркиране на вертикална линия – така се предотвратява изкривяване на лентата на тапета при поставянето й. Основно правило при лепенето на тапети е, че колкото по-тежък е тапета, толкова по-гъсто трябва да е лепилото.

Лепилото се нанася равномерно с четка. Особено внимание трябва да се отдели на кантовете на тапетите. Задължително е всяка лента да е престояла определено време намазана с лепило, за да омекне материала. Въздухът, останал под тапетите,се изкарва с помощта на мека кърпа или тапетна шпакла като движението е от центъра навън. Ако кантовете не са прилепнали добре, трябва да бъдат притиснати с ролка за кантове.

За залепване на декоративен тапетен бордюр се използва специално лепило за бордюри. След времето за омекване се нанася лепилото и веднага след това се залепва на избраното място.Ако на лицевата страна на тапета случайно попадне лепило, то трябва да се попие с влажна кърпа и да се подсуши.




Гласувай

 
1
2
3
4
5







Коментари

Добави коментар


Фирми Продукти Услуги
Основни категории
 
Подови настилки ООД
Фирмата предлага голямо разнообразие от настилки, подходящи за офиса, магазина, хотела, ресторанта, както и луксозни домашни...

 
Чех-Пласт ООД
Чех-Пласт ООД - производство и монтаж на Al и PVC дограма, окачени фасади, вентилируеми фасади, стъклени врати и витрини,...

 
Софстройремонт ЕООД
Софстройремонт предлага всички видове външни и вътрешни ремонти, довършителни работи и извозване на строителни отпадъци. 2...

 
Булмекс ЕООД
Производител на бетон и бетонови изделия. Предлагаме на партньорите си затворен цикъл на производство, транспортиране и...




 



Тагове Блог


Топ потребители