Начало ›Новини ›София строи ''зелен град'' на 93 декара

София строи ''зелен град'' на 93 декара

Къщите ще са с фотоволтаици и морава на покрива

10.01.2014 г.

София строи ''зелен град'' на 93 декара


Модерно зелено екоселище край село Мрамор ще прави Столична община. То ще е с къщи от типа "Направи си сам" на 1-2 етажа, които ще са от естествени материали, произведени в България. Сградите трябва да имат почти нулево потребление на енергия. Общината вече е обявила конкурс за архитектурни предложения. Проектът е съфинансиран от оперативна програма за транснационално сътрудничество "Югоизточна Европа 2007-2013".

Общината е избрала терен край село Мрамор с площ над 93 дка. В него ще се влиза от ул. "Доброславско шосе". Сградите в "зеления град" трябва да са модулни. Еднофамилните къщи ще са с площ до 140 кв. м. В жилищните кооперации ще има максимум 4 апартамента. Половината от тях трябва да са между 60 и 90 кв. м, другите – едно маломерно и едно голямо над 90 кв. м. Част от жилищата ще се отдават под наем от общината, а други ще са частна собственост. На покривите ще има соларни панели за топла вода, фотоволтаични системи, озеленяване на покривите и терасите.

В екоселището ще е разрешено само движение на електромобили и велосипеди. Автомобили на газ, бензин и нафта не трябва да има. Предлага се жителите на селището да развиват системата карпул – един автомобил да се ползва от няколко човека по един маршрут. Местата за паркиране на електромобили и велосипеди ще са в периферията на селището. Там ще има и медицински център, аптека, басейн и детска площадка, а на 500-600 метра от мястото, предвидено за "зеления град", има училище и детска градина. Очаква се там да живеят хора на възраст 25-35 г., защото те лесно ще могат да се адаптират към новите технологии. Ще могат да развиват и земеделска дейност в екоселището.

Проектите за зеленото екоселище ще се приемат от общината от 21 януари до 21 февруари. На 28 февруари ще бъдат обявени резултатите. На спечелилия ще предложат да сключи договор и да проектира своя модел за до 10 000 лв. без ДДС. Класираният на второ място ще получи грамота и възможност за участие на технологичния панаир "Костлума" в Будапеща. Спечелилият трето място ще получи грамота.

Нови беседки и пейки в парковете

Нови беседки, пейки, кошчета и съдове за цветя ще купува Столична община за парковете. Кметството е обявило поръчка за доставка и монтиране, като фирми могат да подават оферти до 17 февруари.

Беседките ще са правоъгълни и шестоъгълни. Пейките ще са с облегалка и без. Тези с облегалка ще са на стойки от полимербетон или от тръби, с дървени летви. Ще има и от метална поцинкована ламарина с прахово покритие. Кошчетата за отпадъци ще са бетонови и с капак. В тях ще могат да се събират 50 литра боклуци. Друг вариант са две кошчета с вместимост по 30 литра. Те ще са окачени на метална стойка. Кашпите за цветя ще са от бетон - кръгли, правоъгълни и квадратни.


Източник: в. Монитор
Посещения: 1371




Коментари

Добави коментар



Фирми Продукти Услуги
Основни категории
 
Подови настилки ООД
Фирмата предлага голямо разнообразие от настилки, подходящи за офиса, магазина, хотела, ресторанта, както и луксозни домашни...

 
Чех-Пласт ООД
Чех-Пласт ООД - производство и монтаж на Al и PVC дограма, окачени фасади, вентилируеми фасади, стъклени врати и витрини,...

 
Софстройремонт ЕООД
Софстройремонт предлага всички видове външни и вътрешни ремонти, довършителни работи и извозване на строителни отпадъци. 2...

 
Булмекс ЕООД
Производител на бетон и бетонови изделия. Предлагаме на партньорите си затворен цикъл на производство, транспортиране и...




 



Тагове Новини