Начало ›Новини ›Покупката *на зелено* крие много рискове

Покупката *на зелено* крие много рискове



16.02.2009 г.

Покупката *на зелено* крие много рискове


Една е основната причина, която кара хората да купуват жилища "на зелено" и това е по-ниската цена. В повечето случаи обаче хората не се осъзнават колко и какви рискове би могла да крие подобна инвестиция. Затова, преди да вземете решение за покупка на жилища "на зелено", е добре да знаете някои важни неща, за да не се окажете измамени.

Първото нещо, което със сигурност трябва да направите, е да проверите най-обстойно строителната компания, с която имате намерение да сключите договор за покупка, както и цялата документация, свързана със строителството на жилищната сграда.

Следващото нещо е подписването на предварителен договор със строителната компания и внимателно прочитане на всички клаузи в него. Много често в него строителят - продавач се опитва да прокара клаузи за фиксирани срокове за плащане, които обаче не са обвързани със сроковете на завършване на сградата. Със сигурност това е индикация, че може да се очакват забавяния в тези срокове.

Много важен момент в договора е да фигурира точното описание на строително-монтажните работи (СМР), които строителят продавач се задължава да извърши за Вас и чието изпълнение следва да се провери при предаването на имота. Задължително е да има точно фиксиран краен срок за предаването на сградата с разрешение за ползване, независимо от това към кой момент ще бъде изплатена цялата цена.

При изтичане на този срок по принцип следва да се начисляват лихви за забавяне, а след няколко месеца (но не повече от половин година) купувачът може да се откаже от сделката, като има право да си получи обратно парите заедно с натрупаните неустойки и лихви.

Относно заплащането на жилището, по правило последната вноска е при прехвърлянето на собствеността, което не е задължително да стане, когато сградата е окончателно готова.
Източник: в. Монитор
Посещения: 1624




Коментари

Добави коментар



Фирми Продукти Услуги
Основни категории
 
Containex GmbH
Вашият специалист за контейнери и мобилни пространствени системи.CONTAINEX разполага с модерни контейнерни депа в България -...

 
Подови настилки ООД
Фирмата предлага голямо разнообразие от настилки, подходящи за офиса, магазина, хотела, ресторанта, както и луксозни домашни...

 
Софстройремонт ЕООД
Софстройремонт предлага всички видове външни и вътрешни ремонти, довършителни работи и извозване на строителни отпадъци. 2...

 
Крее София ЕООД
Крee България е френско-българска фирма, която повече от 15 години строи по френски проекти с модерна архитектура, развива и...




 



Тагове Новини