Начало ›Статии ›Съвети за осветлението в дома

Съвети за осветлението в дома



13.05.2013 г.

Съвети за осветлението в дома


Искате ли осветлението в дома ви да е меко и приятно, но все пак достатъчно силно, за да виждате какво правите? Този бърз урок ще ви запознае с основните видове осветителни тела и ще ви даде някои ценни подсказки, за това как да изградите подходящо осветление във всяка стая на своя дом.

При изграждането на осветлението в един дом има две основни правила:
1. Комбинирайте няколко светлинни източника, разположени на различни нива, за да създадете приятна атмосфера в стаята;
2. Осигурете си подходящо осветление в зависимост от дейността, която извършвате в тази част от дома.

Ето няколко съвета за осветлението в петте основни помещения във всяко жилище.

Всекидневна стая

Съвети за осветлението в дома

Осветете три от четирите ъгъла на всекидневната стая, като фокусирате една от светлините върху определен обект, например произведение на изкуството, растение, или интересно кресло. Използвайте комбинация от настолни лампи и подови лампи, някои от които насочени надолу, а други - нагоре. Осигурете повече места за четене, като поставите лампи с регулируема светлина, насочена надолу. Ако имате горно осветление е добре да поставите димер, с който да регулирате по-прецизно излъчваната светлина.

Трапезария

Съвети за осветлението в дома

Направете зоната около масата за хранене най-светлото място в стаята, като използвате полилей или висяща лампа над самата маса, с крушка с мощност до 100 вата. За останалото пространство от трапезарията може да използвате индиректно осветление, което ще създаде спокойна атмосфера. Внесете лек блясък с чифт малки настолни лампи, поставени върху бюфета или двойка аплици монтирани на стената. Като допълнение може да използвате лампички имитиращи свещи и захранвани от батерии, поставени зад някоя стъклена витрина или на подходящ рафт.

Кухня

Съвети за осветлението в дома

В кухнята е добре да наблегнете на горното осветление, регулиращо се с димер, за да можете да го усилвате когато готвите. Добавете няколко по-ниски източници на светлина, които да осветяват работните плотове. Използвайте висящи лампи, лампи монтирани под кухненските шкафове или стабилни настолни лампи, поставени далеч от мивката.

Спалня

Съвети за осветлението в дома

Тук целта е да създадете уютно кътче с усамотена атмосфера. Поставете нощни лампи, подходящи за четене, или аплици, на стената до леглото, но не насочени директно към него. Ако разполагате със спотово осветление, насочете го далеч от леглото, по възможност към гардероба. За да постигнете усещане за интимност, може да поставите малка лампа, излъчваща слаба цветна светлина, на някоя ниска маса или директно на пода.

Баня

Съвети за осветлението в дома

Най-добрият светлинен източник за гримиране е страничното осветление, например двойка аплици отстрани на огледалото. Горното осветление ще помогне в запълването на евентуални сенки и напълно ще освети помещението, което освен за гримиране е много полезно при почистване на банята. Ако разполагате с голяма баня, може също да поставите светлинен източник точно над душ зоната.

И за финал, е добре и да помислите за типа осветление, който ще изберете. Използването на светодиоди би намалило разходите ви за електроенергия с до 30%.


Източник: realsimple.com
Посещения: 8814




Коментари

Добави коментар



Фирми Продукти Услуги
Основни категории
 
Брамак покривни системи ЕООД
Брамак покривни системи ЕООД. Покривът е покрив, когато е БРАМАК. Производство на бетонни керемиди, капаци и елементи за сух...

 
Подови настилки ООД
Фирмата предлага голямо разнообразие от настилки, подходящи за офиса, магазина, хотела, ресторанта, както и луксозни домашни...

 
Чех-Пласт ООД
Чех-Пласт ООД - производство и монтаж на Al и PVC дограма, окачени фасади, вентилируеми фасади, стъклени врати и витрини,...

 
Софстройремонт ЕООД
Софстройремонт предлага всички видове външни и вътрешни ремонти, довършителни работи и извозване на строителни отпадъци. 2...




 



Тагове Статии