Начало ›Блог ›Тапети и още нещо за тях .....

Тапети и още нещо за тях .....


Публикувано на 20 октомври 2008 от

ТАПЕТИ СИМПЛЕКС - чудесно евтино решение за освежаване на дома. Това са тънки хартиени тапети, подходящи за равни и гладки стени. Залепват се с обикновено лепило, като се намазват тънко и НЕ се изчаква да омекнат. Притискат се с мека кърпа. Не е необходимо да се застъпват.

ТАПЕТИ ДУПЛЕКС - подходящи за всякакви помещения, с изключение на баните. Това са двуслойни хартиени тапети с полимерна про мазка, даваща възможност за забърсване с леко влажна кърпа. Предлагат се гладки и с релеф. Залепват се с обикновено лепило. Изчаква се докато омекнат добре, и се притискат с мека кърпа. Не се застъпват.

ТАПЕТИ ВИНИЛ (PVC) - високо качествени тапети, устойчиви на миене и на слънчеви лъчи. Това са хартиени тапети с PVC покритие, може да се мият с мокра кърпа или четка. Благодарение на дебелината и релефа, който имат, са подходящи за стени с леки неравности. Залепват се със специални лепила за винилни тапети. Изчаква се около 10 минути да омекнат добре, и се притискат с мека кърпа или четка. Не се застъпват.

ТАПЕТИ ЗА БАНЯ - устойчиви на течаща вода, специално за бани и кухни. Това са хартиени тапети с дебело PVC покритие, разработени за облепяне на бани. Залепват се със специални лепила за монтаж в бани. Задължително фугите между тапетите се намазват със силикон. Не се полагат върху фаянсови плочки.

ТАПЕТИ ФЛИЗ - високо качествени тапети на флизелинова основа (нетъкан текстил) Това са текстилни тапети от ново поколение, даващи възможност за много лесно поставяне на стената, и бързо и без остатъчно отлепване при желание за промяна на интериора. При тях особеното е, че със специалното флиз лепило, се маже стената а не тапета! Новите стени се грундират предварително с разредено лепило или строителен грунд, след което лепилото се нанася с мече за латекс като се намазва малко повече от една ширина и сухият тапет се притиска към стената с мека кърпа или четка. След това втора ширина т.н. Не се застъпват.

Добре е да се знае, че преди да се сложат тапети, новите стени трябва да се грундират а старите добре да се почистят, да се запълнят всички неравности и пукнатини и хубаво да изсъхнат. По време на залепянето не е желателно в помещението да става течение, това би причинило неравномерно изсъхване на тапетите. Всяка първа дължина тапет, трябва да бъде нивелирана.. В повечето случаи ъгъла между стените и тавана не е равномерно хоризонтален, за това е добре да се отпуснат по 5 см. на всяка дължина тапет, която се изрязва преди окончателното изсъхване на тапета. Това става с макетен нож, като се използва линийка за водач. Петната от лепило се премахват веднага с гъба и чиста вода.

Важно!! Преди да бъдат разкроени и нарязани тапетите, задължително трябва да бъдат огледани за дефекти. При наличие на дефект, цялата ролка заедно с касовата бележка, се връщат в магазина за подмяна.

Важно условие за качественото поставяне на тапети е осигуряване на здрава и еднакво попиваема основа чрез полагане на грунд.

Лепенето на тапети започва с маркиране на вертикална линия – така се предотвратява изкривяване на лентата на тапета при поставянето й. Основно правило при лепенето на тапети е, че колкото по-тежък е тапета, толкова по-гъсто трябва да е лепилото.

Лепилото се нанася равномерно с четка. Особено внимание трябва да се отдели на кантовете на тапетите. Задължително е всяка лента да е престояла определено време намазана с лепило, за да омекне материала. Въздухът, останал под тапетите,се изкарва с помощта на мека кърпа или тапетна шпакла като движението е от центъра навън. Ако кантовете не са прилепнали добре, трябва да бъдат притиснати с ролка за кантове.

За залепване на декоративен тапетен бордюр се използва специално лепило за бордюри. След времето за омекване се нанася лепилото и веднага след това се залепва на избраното място.Ако на лицевата страна на тапета случайно попадне лепило, то трябва да се попие с влажна кърпа и да се подсуши.
Гласувай

 
1
2
3
4
5Коментари

Добави коментар


Фирми Продукти Услуги
Основни категории
 
Ондулин СМ ЕООД
Ондулин Строителни Материали ЕООД - покривни системи, покривни изолации, изолационни материали. Вносител и търговец на...

 
Containex GmbH
Търговия и отдаване под наем на контейнери - офисни, складови, транспортни контейнери.

 
Оикос - БГ ООД
Изключителен представител за България на водещия италиански производител OIKOS Srl. Екологично чисти декоративни бои и...

 
Подови настилки ООД
Фирмата предлага голямо разнообразие от настилки, подходящи за офиса, магазина, хотела, ресторанта, както и луксозни домашни...
 Тагове Блог


Топ потребители