Начало ›Статии ›Кът за почивка и съзерцание

Кът за почивка и съзерцание



26.05.2010 г.

Кът за почивка и съзерцание


Дизайнът и разположението са от съществено значение при оформянето на вътрешния двор. С правилно планиране можете да превърнете двора си в близкото до природата място с обособен кът за почивка и съзерцание.

вътрешен двор

Този малък вътрешен двор е толкова уютен заради шарената сянка и усещането за уединение, създадено от оранжерията отзад и зеленината встрани. Комфортът на тези две кресла като че ли подканя за релаксация и приятни разговори.

Вътрешният двор може да бъде изграден навсякъде около къщата или вилата – дори и до малката оранжерия срещу зеленчуковата градина, както е направено тук. През пролетта и лятото цялата градина се променя с всеки изминал ден, сменяйки своите багри, гъстота и пропорции. От така обособения кът за почивка можете да наблюдавате тези непрестанни промени - зеленината в дворчето или пък лехите с цветя, зеленчуци и плодове.

В това дворче например, за да се омекоти видът на каменните павета, около настилката са засадени многогодишни растения. Върбовите дръвчета добавят дизайн във височина и насочват вниманието към оранжерията. Ленът пък, с неговите бронзови нюанси, добавя допълнителна доза цвят към екстериора. Големите му листа пък осъществяват визуален преход от вътрешното дворче към зеленчуковата градина. Това е и най-живописното място в градината, където се спират всички посетители.


Как да планираме вътрешния двор?

* Изберете мястото внимателно.
Тъй като вътрешният двор трябва да е близо до градината, изберете за него някое по-интересно място - той може да е с изглед към овощните дръвчета или пък към близките хълмове.

* Обособете пространството.
Използвайте подходящи по размер растения, за да създадете естествена преграда за повече уют и уединение. Засадете растения и между паветата, за да създадете своеобразен зелен килим.

* Създайте цветова схема. Координирайте цветовете в градината с тези на заобикалящата я среда – цветовете на външните стени, цветята, храстите или дърветата. Ако пък желаете Вашият вътрешен двор да е продължение на интериора, добавете от неговите цветове.

* Избирайте внимателно материалите. В показаната тук градина е използвана комбинация от бетонен и каменен паваж, за да се предаде по-естествен вид. Цветовата комбинация, заедно с насажденията върху паважа, добавя текстура, колорит и шарка в дизайна на дворчето.

* Добавете място за сядане.
Групирайте столовете, пейките или друга външна мебел по такъв начин, че хората да могат да седнат комфортно и да разговарят помежду си.

* Последни щрихи. Обмислете добавянето на фонтан с успокояващ ромон на течаща вода, възглавници за повече удобство и цвят, или пък произведения на изкуството, поставени между насажденията, които могат както да изненадат, така и да забавляват посетителите.


Източник: sunset.com
Посещения: 5014




Коментари

Добави коментар



Фирми Продукти Услуги
Основни категории
 
Containex GmbH
Вашият специалист за контейнери и мобилни пространствени системи.CONTAINEX разполага с модерни контейнерни депа в България -...

 
Софстройремонт ЕООД
Софстройремонт предлага всички видове външни и вътрешни ремонти, довършителни работи и извозване на строителни отпадъци. 2...

 
Булмекс ЕООД
Производител на бетон и бетонови изделия. Предлагаме на партньорите си затворен цикъл на производство, транспортиране и...

 
Крее София ЕООД
Крee България е френско-българска фирма, която повече от 15 години строи по френски проекти с модерна архитектура, развива и...




 



Тагове Статии